Dibond, aluminium sandwichpanelen

Op 17 mei 2024

De benaming Dibond

Er is veel verwarring over de benaming Dibond. In de basis is het een aluminium sandwichpaneel. Dibond is een merknaam van deze panelen maar heeft in feite de benchmark hiervoor gezet. Ook worden de benamingen Alupanel of Alubond hiervoor gebruikt. Zoals gezegd, allen merknamen voor het materiaal aluminium Sandwich panelen oftewel Dibond..

            

Het materiaal

Aluminium sandwichpaneel is een uit drie lagen opgebouwd materiaal. Het kernmateriaal, de drager, is een polyethyleen. Polyethyleen is een thermoplastisch kunststof en wordt geproduceerd vanuit aardolie. Het levert bij verbranding géén giftige stoffen op voor mens of milieu, hierdoor is het prima recyclebaar. Aan beide zijde van de kern is een aluminiumlaag opgebracht. Door deze samenstelling is het dibond zeer weerbestendig en prima te printen of te beplakken. Het wordt veel gebruikt in interieur, exterieur zoals gevelbekleding, reclameborden en displays. Het is in 3 soorten verkrijgbaar:

  • Dibond wit (wit oppervlakte) 3mm dikte
  • Dibond wit (wit oppervlakte) 6mm dikte
  • Dibond brushed (aluminium oppervlakte) 3mm

Printen en afwerken van dibond

Wij printen de panelen door middel van onze AGFA Anapurna printers. De inkten hebben een prima hechting op het materiaal. Eventueel kunnen we deze hierna nog voorzien van een glans- of matlaminaat ter bescherming of verfraaiing. Hierna kan het geboord, gezaagd, gefreest of gebogen worden met de juiste machines, welke wij uiteraard tot onze beschikking hebben. Dit frezen of contoursnijden wordt verwerkt op Zund contourcutters. Hebben kunnen allerlei vrije en creatieve vormen gesneden of gefreest worden.

Heb je nog vragen over dibond aluminium sandwichpanelen, neem dan contact met ons op.